Vernieuwen of bij het oude blijven?

Willen we wel echt vernieuwen of is bij het oude blijven wel prima?

Laatst gelezen: ‘Vernieuwer met pit gezocht!’ of ‘Nieuwe inzichten in zorginstelling gezocht’. De vacatureteksten waarin een medewerker wordt gezocht die vernieuwing gaat brengen, komen de laatste tijd steeds vaker voorbij. Waar worden deze vernieuwers gezocht? Met name in de zorg en in het onderwijs. Maar ook de bouwsector blijkt dringend behoefte aan vernieuwing te hebben.

So what? Nou, het valt ons op dat dit soort vacatureteksten altijd gepaard gaan met de vereiste dat de ‘vernieuwende’ medewerker minstens 5 jaar ervaring moet hebben in de sector waarin de organisatie actief is. En dat vinden we bijzonder. Natuurlijk, u kent vast allemaal die ene vernieuwer die al jarenlang in dezelfde sector bezig is om voor vernieuwing te zorgen. Maar komt vernieuwing niet juist van mensen die vanuit een andere sector hun intrede doen? Wij denken van wel. En natuurlijk is relevante ervaring bij een verpleegkundige ontzettend belangrijk en een onderwijsgraad bij een docent onmisbaar. Maar waarom wordt er bij staf en management toch zo hardnekkig ervaring in de betreffende branche gevraagd. Voegt dat iets toe? Is het noodzakelijk?

Volgens ons is de component ‘ervaring’ vrij snel te leren. Ervaring gaat hier namelijk vaak om een aantal “technische” zaken; weten wat er speelt, hoe is de cultuur en welke specifieke regels gelden hier. Allemaal zaken die vrij snel op te pikken zijn. Wat niet snel op te pikken is, is veranderingscapaciteit, een frisse blik, anders denken en een bredere blik. En ook die zaken kunnen heel goed in een persoon verenigd zijn. Maar veel talenten en gewilde functionarissen vallen in de “brievenselectie” al af op dat ene harde criterium. Een gemiste kans en nooit echt vernieuwing.

En wat zien we zelf? Juist in sectoren waar wij weinig tot geen ervaring hebben, komen we het beste tot ons recht. Juist hier kunnen we vernieuwing brengen. Zo brengen we in de zorg een vernieuwende blik op de organisatie van flexibiliteit. Anders kijken en vooral anders denken, dwingt een ieder tot een kritische blik op zichzelf. En dat brengt beweging.

Vinden we het spannend om daadwerkelijk vernieuwers los te laten in onze organisaties? Vinden we het stiekem niet fijner om op klussen waar vernieuwing gezocht wordt toch die ene ervaren persoon die al jaren ronddraait in de sector te benaderen? Het lijkt er wel op.

En voordat u denkt ‘dit is wel heel erg preken voor eigen parochie’; wij zien onszelf bijvoorbeeld ook niet als vernieuwers in de contact center branche. We hebben een ruime ervaring en nemen onze expertise rondom recruitment en flexibiliteit mee naar andere branches. Maar vernieuwend… nee, dat zijn we daar niet meer. Het is tijd dat er in die branche ook invloeden vanuit andere sectoren haar intreding doen. Dus: vernieuwing gezocht? Altijd voor gaan! Vernieuwing gezocht op HR-vlak? Let us know!